Vivary zadels

Meer vrijheid en ruimte onder het zadel.

Er zijn heel veel goede zadels en goede zadelmakers. Voor mij en mijn paarden is Vivary het topmerk zadel.  Het doel van het nieuwe en innovatieve Vivary zadel is het creëren van meer ruimte en vrijheid onder het zadel. Dit dressuurzadel heeft een geheel nieuw concept door de toepassing van drie gepatenteerde onderdelen: de Space Head Saddle Tree, de Flexi Zadelwing en het Deltakussen.

vivary zadels

Voor de ruiter zijn er in de  zitting van deze zadelboom  uitsparingen gemaakt voor zitbeenknobbels  en schaambeen. Hierin komt een zachte schuim- of gellaag welke zorgt voor een zachte en comfortabele zit.

Space Head Saddle Tree

Voor het paard is het  innovatieve aan deze zadelboom  de extra ruime voorkamer. Schoft en schoftwervels kunnen zo makkelijk bewegen onder het zadel doordat ze meer vrijheid hebben.

Flexi Zadelwing

De Flexi Zadelwing is een voorgevormde aanpasbare kunstof plaat welke aan de voorzijde van het zadel wordt vastgeschroefd. Deze zorgt voor het vergroten van het oppervlak van de zadelboom waardoor er extra draagvlak gecreëerd wordt.

 

Het dragende oppervlak van het zadel is aan de voorzijde vele malen kleiner dan aan de achterzijde. Daardoor is de druk op de huid, spieren en schoftflanken aan de voorzijde onnodig hoog.  Zeker bij het lichtrijden is het ruitergewicht wat op het paard drukt aan de voorzijde het grootst.

flexi zadelwing vivary zadels

Door de Zadelwing wordt het dragend oppervlak aan de voorzijde vergroot.  Dit kan tot wel 100/200 procent vergroot worden. De druk op het paard wordt dus per vierkante centimeter verlaagd en gelijkmatiger over het dragende gedeelte van de rug verdeeld.

deltakussen vivay zadel

De trapeziusspier kun je zien als een verbindingsspier tussen tussen de hals en de romp, maar ook met de rug. Het ontwerp van het Deltakussen garandeert  maximale bewegingsvrijheid van de trapeziusspier.

 Deltakussen

Het deltakussen heeft als innovatie dat het de trapeziusspier/monnikskapspier  vrij laat. De trapeziusspier  loopt over een aanzienlijk stuk van de hals tot aan het achterhoofd en  over de schoft in een punt naar de onderzijde van  het schouderblad.

 

De Trapeziusspier bestaat uit twee delen, die je niet los van elkaar kunt zien. Het hals gedeelte of cervicale deel  en het thoracale deel of borst gedeelte. Het naar voren brengen van de schouder   gebeurt door het hals gedeelte van deze spier. Het naar achteren brengen van de schouder  gebeurt door het borst  gedeelte van deze spier.